{ "title": "Basur Kaç Günde Geçer", "image": "https://www.basur.gen.tr/images/Basur-Kac-Gunde-Gecer-61.gif", "date": "19.01.2024 23:32:14", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Basur kaç günde geçer; Basurun tıp dünyasında hemoroid olarak bilinen hastalığın halk arasındaki ismi basur ve mayasıldır. Anüs içinde toplardamarlar bulunmakta ve çeşitli nedenlerden dolayı bu damarların içindeki basınç artmaktadır. Damarın yapısı genişlemeye çok müsaittir. Bu yüzden damarlar artmış olan basıncı dengelemek için genişlerler ve makat bölgesinden dışarı çıkar. Dışarı sarkmış olan bu damar yumakları kırmızı-mor renktedirler. Sık sık kanamaya neden olurlar. Kanamanın nedeni bu damarların tahrip olması sonucu delinmesidir. Basur toplumda yaygın görülmekle beraber çoğunlukla 50 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Basur ağrısının önlenmesi için, öncelikli olarak düzenli bağırsak hareketlerinin sağlanması gerekmektedir. Bu yüzden basuru olan hastalarının her gün aynı saatler içinde tuvalet alışkanlığı edinmeleri gerekir. Evde basur için alınması gereken önlemler arasında en önemlisi budur. Bu basurun ilerlemesini hem de basurun sebep olduğu ağrılara engel olacaktır. Ayrıca hastaların beslenme düzeninde baharatlı, acılı, yağlı ve hazır gıdalardan uzak durmak gerekir. Bunun yanı sıra bol su içmeleri, meyve ve doğal meyve suları tüketmeleri gerekir. Bu arada tuvalette anüs temizliğinde tuvalet kağıdının ıslatılarak kullanılması yararlı olabilir. Önemli olan şey basurun hasar görmesine engel olmaktır. Bu ağrıyı engelleyecek bir tedbirdir. Anal bölgenin temizliğinde kullanılacak olan sabunların parfüm gibi maddeler içermemesine çok özen gösterilmelidir.

Basur ağrısı için alınacak önlemler nelerdir?

Hastaların öncelikle doktorların önerdiği ağrı kesicileri kremleri ve kullanması gerekir. Gün içinde belirli aralıklar ile basurun üzerine beze sarılan buz uygulaması yapılabilir. Buz uygulamasından daha sonra bölgeye ılık suyla ıslatılan yumuşak bir havlu ile kompres yapılabilir. Sıcaklığı ayarlanmış küvetin içinde yapılan oturma banyoları da basur ağrısı için çok yararlı olacaktır. Bugün içerisinde birkaç defa yapılabilir. Fakat suyun aşırı sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. En doğrusu sıcaklığı banyo yapılan su gibi olmalıdır. Anüs çevresinde oluşacak olan basıncın azaltılması için, hastanın yatarak dinlenmesi ağrının etkisini azaltacaktır. Özellikle kasıkların altına yastık koyarak, yüz üstü yatılması basur sebebiyle oluşan ödemi azaltacak ve ağrıyı önleyecektir. Burada yapılan anal bölgenin kalp seviyesinin üzerinde tutulmasıdır. Basurun tahriş olmaması için, hastaların uzun süre oturmaması gerekir. Oturmak zorunda kalınırsa, mutlaka yumuşak bir yastığa oturulması tgerekir. Ayrıca ağır kaldırmamak, basurun tahrişine sebep olacak nemlenmeye engel olmak için pamuklu iç çamaşırlar tercih etmek, ödemin azalması ve rahat hareket edebilmek için bol giysiler giymek, basur ağrısının azaltılmasında yararlı olacaktır. Basur kaç günde geçer diye sorulduğunda bu konu ile ilgili kesin bir bilgi vermek çok zordur. Kimi zaman ilerlemiş olan basur bir ayı bulurken duruma göre kimi zaman ise sadece bir haftalık bir tedavi ilaç kullanımı veya doğal bitkiler yardımı ile çok kısa sürede çözümler üretebilinmektedir. En önemlisi de basur rahatsızlığı belirtileri görüldüğünde hemen doktora görünmek gerekir. Gerekli olan krem ve ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı ve doktor kontrolü yapılmalıdır. Ayıp olduğunu düşünüp utanarak gizli saklı tutmak yerine en küçük belirtide hemen doktora görünülmelidir.
" } ] }