{ "title": "Basur", "image": "https://www.basur.gen.tr/images/basur(1).gif", "date": "21.01.2024 09:31:04", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "Basur, Tıp dilinde hemoroit olarak bilinen basur, kalın bağırsağın en son kısmı olan rektum ve anüsteki toplardamarların küçük kesecikler meydana getirmesidir. Toplardamarlar genişleyerek varisleri oluşturarak dışkının terk ettiği yer olarak bilinen anüsten çıkar. Bu olay basurun ileri devrelerinde meydana gelir. Rektum ve anüsün mukoza zarı altında hafif ince ve mavimsi renkteki görünüşü toplardamarlar, başlangıçta ufak kabarıklar meydana gelir. Oluşan bu kabarıklara hemoroit düğümü denir. İlerleyen zamanlarda oluşan bu kabarıklar erik büyüklüğüne ulaşabilir. Basur yerleştikleri bölgeye bakarak iç ve dış hemoroitler olarak ayrım yapılır.

Basur (Hemoroit) Neden Olur?

Basur olma nedenlerin başında obezite gelmektedir. Kişinin vücut ağırlığı normal vücut ağırlığının üzerinde olduğunda makata yakın olan kısımlarda damarlar üzerindeki basınç da artış olur. Bu durumda basur olmaya neden olur. Kilolu insanların aşırı düzensiz ve sağlıksız beslendiği görülmekte. Tükettiği yiyecekler sebze ve lifli yiyecekler tüketmiyorlar. Bunlar sonucunda hasta sık sık kabız olur ve böylece basura neden olmaya zemin hazırlar. Gün içerinde lifli yiyecekler tüketmediğimiz de ya da az tüketilen sıvılar bağlı nedenden dolayı kronik kabızlık oluşur. Kabızlık sonrası ıkınma ve zorlanma sonucunda rektum ve anüs bölgesindeki damarları baskı yapar. Oluşan bu baskı sonucunda basura neden olabilir. Kabızlık kadar kronik ishalde basura neden olabilir. Kişinin sık sık ishal olması anüs bölgesinin aşırı derecede tahrişe neden olur. Kişi basur olduktan sonra ishal olması basur kanamasının artmasına neden olur. Normal hayatta kimse ağır yük kaldırmak istemez. Mesleği gereği ağır kaldıran kişilerde basur neden olabilir. Çünkü ağır kaldırırken kişi belden aşağıya yüklenir böylece rektum ve anüs bölgesine baskı yapar bu da basura neden olabilir. Hamile bayanların pelvik damar üzerindeki basıncın artması sonucu bu damarlar hafif şişer ve basura neden olur. Basur genellikle hamileliğin 28. Haftasından sonra meydana gelebilir. İnsanlar yaşlandıkça vücudun birçok dokuları da zayıflar ve basit bir kabızlıkla bile basur olmaya neden olur. 50 yaş üzerinde basur olan kişilerin hastalığı normal karşılanır. Daha önce aile büyüklerinde basur hastalığı olan kişilerin basur olma ihtimali vardır. Aile kan damarları zayıf olduğundan basura neden olur.

Evli çiftlerin ters ilişki sırasında anüsü kaplayan hassas dokular büyük ölçüde zarar görebilir ayrıca o bölgedeki damarlara da baskı olur, bu baskı hem dış hem de dış basura neden olur. Basura neden olabilecek diğer nedenler.
Basurun Belirtileri Nelerdir?

Basurun belirtileri çoğunlukla iç basur mu yoksa dış basur mu olduğuna bağlı olarak değişebilir. İç basur rektum içinde bulunduğunda şişen damarlar gözle bakıldığında da fark edilemez, hissedilemez ve aşırı şişme olmadığı taktirde pek bir rahatsızlığa neden sebep olmaz. İç basur tuvalete çıkıldığında fark edilir. Kabızlık nedeniyle sert olan anüsü zorlayan dışkı şiş damarların bulunduğu bölgeden geçerken kanama neden olur. Oluşan bu kanama da basur nedeniyle oluşan ağrıların daha çok artmasına neden olur. Kişide dış basur var ise aşrı tahriş olduysa şiddetli bir kaşıntı ve kanama belirtileri olur. Hamilelikte ve uzun süre oturmada aşırı şişen damarlara basıncın etkisinde kalınca makatta ağrı şiddetini artırır. İç basuru olan kişiler de kaşıntı belirtileri görülmekte. Kaşının sebebi de rektum içinde erik boyutunda şişen damarlarda mukus gibi bir sıvı sızar ve bu sıvı anüs etrafında bulunan deride tahrişe neden olur ve kaşıntı meydana gelir. Tuvalete çıktıktan 5 dakika sonra tekrar tuvalete çıkma isteği basurun belirtileri arasında yer almakta. Basuru ilerlemiş olan hastalarda şişen ve basınca dayanamayan damarlar küçük bir ıkınmayla kanayabilir.

Basur Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Basuru olan hastaların tedavi olmaları için öncelikle iç ve dış hemoroit olduğunu bilmek gerekir. Çünkü hastalığın evresi ve şikâyetlerin göre tedavi yöntemi uygular. Cerrahi müdahaleden önce hastaya tıbbi tedavi uygulanabilir. Hastanın kullanacağı bazı ilaçlar basurun belirtilerinin yok olacağına işaret eder. Hasta düzenli bir şekilde tuvalete gitmesi basur için tedavide önemli bir adımdır. Hasta tuvalette uzun kalmamaya ve zorlama ve ıkınma da kaçınmalıdır. Basuru olan hastalar posalı yiyecek ve içecekleri çok fazla tüketmeli. Böylece düzenli tuvalet ihtiyacını karşılar. Hasta gün içerinde 2 litreye yakın su tüketmelidir. Basur şikâyeti ve ağrıları şiddetli olan hastalar günde 10 dakika kadar ılık bir suda oturmaları şikâyetlerinin azalacağını fark edecektir. Sıcak su sonrası hasta makat bölgesini nemli kalmamalı temiz bir bez ile kurutmalı. Yapılan bu tedavi sonrasında makat elle gelen erik büyüklüğünde şişliklerden 4 -7 hafta içinde şikâyetleri geriler. Basur hastalarına krem pomat uygulamaları yapılmakta. Yapılan bu uygulamalar doktorun sizi muayene ettikten sonra uygun bir pomat uygulaması önerir. Doktor önerisi olmadan krem pomat uygulaması yapayın. Basur bölgesinde damarların kan akımını denetleyen ve aşırı derecede şişmesini engelleyen basur hastalığını en kısa zamanda eski hale dönmesini kolaylaştıran birçok ilaç vardır. Flebotropik ilaç sadece bunlardan biri. Bu ilaçlar doktor denetiminde kullanılmalıdır.
" } ] }